• info@bettaofsweden.se

Färger

Färger

 

Singlecolor

Singelcolor är fiskar som är fullständägt enfärgade. Det är rätt ovanligt att få en singlecolour utan (det man kallar) wash, som är en ”färgförorening” (ofta röd) som brukar uppträda i fenorna. I vardagligt tal så omtalar man ofta många fiskar efter deras huvudfärgen tex royalblue med red wash. I utställnings syfte kan fiskar med wash dock inte tävla i singlecolor gruppen, där ska de vara helt rena i färgen.

Färger som Betta Splendens kan finnas i är:

 Blå krävs ofta en bild med blixt för att avgöra vilken blåfärg, då de reflekterar ljuset på olika vis och kan se helt blått ut, turkos/grönt eller blåsilvrigt ut.
Royal Blue Färgen ser även med blixt helt klar/lysande blå ut

Genetisk information
heterozygot
1 stålblå gen
1 turkos gen

Turkos, kallas ibland även för Green då Turkos är, enligt färglära, en blå färg med ton av grönt.
Stålblå, är precis som de låter blå men med ett nästan grått utseende.

 Svart
Superblack – Är toalt svart, hela fisken, både med och utan blixtfoto. 
Melano, skimrar men är svart i övrigt. Tänk svart + metallic. Honorna är ofta infertila!
Black lace, svart men med genomskinliga fenor.

 Vit
Platinum, hela fisken är vit och skimrar lite. Vit + Metallic (Koppar)
Opaque, Är en gen som ger ett matt uttryck. Den är vit, men ser ut som den har ett lager vitt puder över sig.
Pastell, Där fiskens Opaque gen är svag och blir istället mer rosa än vit på kroppen och pigmenterad stjärt, tex rosa, turkos osv.

Koppar
Röd
Gul
Orange

 

Bicolor

Bicolor är fiskar med en färg på kroppen och en på fenorna. Bicolor kan ha alla de färger på kroppen som finns i singlecolor gruppen och har sedan en annan på fenorna. Färgen bör vara skarpt avkränsad till kropp respektive fenor och inte flyta ut, för att ha en bra chans i Bicolor kategorien.

 

Vissa bicolor kombinationer har fått egna namn:

Chocolate brownish body and yellow fins
Dragon, fås i alla singlecolor färger utom blå.
Den vitafärgen på kroppen uppstår pga en framavling av tjockare fjäll som kallas dragon och blir vita på kroppen i alla godkända stjärtfärger.
Signaliment för dragon är att den har 5-6st ”Scales” på stjärtfenan som piggar/en sol där kroppsfärgen och fenfärgen skarpt avskiljer varandra.
Kroppen skall alltså ALLTID vara vit för att räknas som en tävlingsgodkänd-dragon.
Cambodian
– Har hudfärgadefjäll på kroppen och en annan färg på fenorna. Ofta röd / rosa.

Multicolor

Till multicolor kategorin hör alla fiskar med tre färger eller mer. Ifall fisken bara har två färger men inte har ren färgavgränsning mellan fenor och kropp så klassas även dessa fiskar som multicolor.

 

Multicolor mönster är följande:

Grizzle, uppträder/förknippas oftast i kombination av ett marble-gen
Butterfly, uppträder/förknippas oftast i kombination av ett marble-gen
Mustard Gas, finns i två kombinationer. Royal blue kropp, gula fenor med svarta toppar / Turquise kropp, gula fenor med svarta toppar
Black Orchid, Svart eller ofta Black lace färg med blå toppfärg
Salamander, röd kropp med ett ljusare rosa lager ovanpå och ofta mask i ansiktet med samma ljusa färg, samt en vit kam i topparna av stjärtfenan ( finns lite olika brytning på färgen)
Lavender, Lila betta med rosa och vita blandningar.§
Dalmatin/Armageddon, röda eller gula fläckar i ljusgula/orange fenor, som är permanenta och fixerade.
Den verkar endast (eventuellt) sträckas ut igenom åren, efterhand som fenorna växer. Liknar marble, men har inte nödvändigtvis något med marble att göra, då där endast dycker upp fler prickar.
Marble, eller sk. ”Färgväxlare” har en dominant-gen som gör att en fisk kan födas med tex svart kropp, röda fläckar och vit stjärt, för att sedan som ”över en natt” skiftar till blå kropp med gula fläckar och svart stjärt tillexempel.
Men det bör nämnas att de sk. fancy, koi, samurai, monster m.m. alla är namn för Marble och man ska vara medveten om att dom KAN eventuellt byta färg med åldern.
Koi, är en underkategori av Marble. Koifiskar ska ha minst tre färger(i koi liknande färger) och behåller ofta ett fläckigt utseende igenom hela livet även om detta kan ändras lite.Man tror att de kanske även kan bära på någon form av dalmatin-gen, och att det är därför dom, när de uppnåt en viss ålder/storlek, behåller ett mera fläckigt utseende resten av livet istället för att ”marblea”. Kanske en gen, liknande dalmatingenen, som istället ger fläckar på kroppen? Det finss ingen konkret fakta kring detta, ännu.

 

Foto: Sara L Gustafsson/Admin på bettaofsweden.se