• info@bettaofsweden.se

Skötsel

Skötsel

Hur vill bettor bo?

Bettor lever i det vilda i små vattenpölar, tex vattnet i risfält. Botten är väldigt varierande, så där har dom inget krav men bestämmelser för skötsel av akvairefisk i Sverige säger att du ska ha bottensubstrat av någonform i permanentakvarium.
Ett optimalt akvarium till en kampfiskhane är ca 30 högt med 20cm vatten, 50cm djupt och 50cm brett. då har en hane 50L vatten men det efterliknar deras naturliga förhållanden så gott det går. Ett högre akvarium ger alltså inte en hane så mycket, det blir mest bara tuffare för honom att hämta luft, så även om man har ett 50cm högt akvarium så blir det bara lättare för fisken att inte ha så mycket vatten i höjd utan leta efter ett brett och djupt akvarium. Givetvis kalrar dom sig med mer vatten, men ska vi utgå efter vad bettan tycker är önskvärt så är ett brett och djupt akvarium bättre än ett högt.

De vill även ha väldigt mycket växter att simma runt i, samt flytväxter som hanen kan bygga skumbon i, något som då även blir naturligt för honorna. Mossa brukar vara väldigt uppskattat, där i brukar honorna leka och jaga varandra, vila osv. men även Aniubias är uppskattat med sina hårda blad som dom kan vila på. Så växter kan de nästa bara bli för lite av!

Hur vill bettor äta?

Tillvaron i våra akvarium är mycket säkrare än naturen, men vi måste i viss mån efterlikna dem för att stimulera hälsosamma beteenden.
En sak som bettor uppskattar att få göra är att jaga, det ger dem aktivitet i vardagen.  Alla betta-arter besitter en högre benägenhet för fetma. Detta syns ofta inte utvändigt men vid dissektion syns att levern tagit stryk.
Därför är det viktigt att inte övermata sin betta. Hos fiskar är det oftast lättare att se om en fisk fått för lite mat än om den fått för mycket. Hur mycket energi en betta gör av med beror på många olika faktorer och det är därför svårt att ge exakta instruktioner.

I naturen är inte mattillgången stabil och därför väljer vissa att låta sina bettor fasta då och då.

Ibland krävs extra uppmärksamhet

Under uppväxt och inför lek är energibehovet större. Ungdjur växer, honor bildar ägg och hanar bygger reserver inför yngelvården. Det är då vanligt att mata oftare och med energirikare foder.
Bettor kan drabbas av förstoppning och vilket kan avhjälpas genom att mata med foder med laxerande effekt. Vanliga sådana foder är frysta dafnier och skalade gröna ärtor.

Matvägran kan bero på många olika orsaker. Orsaker så som sjukdom, stress, genetik eller att de helt enkelt är mätta.
Om bettan verkligen behöver få i sig mat så brukar levande och fryst foder göra de flesta sugna. Hur dessa bör serveras beror på orsaken till matvägran .

Det finns alltså många olika faktorer som kring att mata sin betta.
Och ofta är erfarenhet det bästa verktyget för att göra en bra bedömning.

Vattenbyte
Ett 30-50L akvarium skall bytas med 30% varje vecka under normala förhållanden.
Större akvarium något mer sällan, kanske varannan vecka eller så, beroende på storlek. Att ha nitrit och PH stickhor hemma att testa med är ett väldigt bra sätt att veta hur ofta just ditt akvarium behöver ett vattenbyte.

Träning

En kampfisk mår bra av att få spänna upp sig ibland samt även stiumlera sina hormoner som sker mycket ofta i naturen Tex när en hane möter en hane och strider eller ser en hona att visa upp sig för. En hona stimulerar detta när den bor med andra honor, men ska då hållas minst 5st honor tillsammans för att minska riskerna att dom bråkar, vilket odm gänra gör om de är färre eller bor i för litet akvarium. Hanar kan man visa en spegel så brukar dom spänna upp sig  i tron att de är en annan hane. 15 minuter ett par dagar i veckan är fullt tillräckligt! I början räcker det med ett par minuter. Man kan även ha två hanar brevid varandra i varsit akvarium med en avskiljare som man kan ta bort en liten stund. Detta är ett bra sätt att minska fetma!